www.flickr.com
edaniel85's items Go to edaniel85's photostream

4/05/2011

Egy épület születése 2. rész - résfalazás 1

Sziasztok!

Folytatom…

Ott hagytuk abba, hogy a réselési munkákat előkészítettük. Kész van a jetelés és a résvezető gerenda építése, a munkaterületen a földet a réselési alapsíkig kiemelte a kivitelező.


A réselés egy nagyon sűrűn alkalmazott munkatér határolási, illetve alapozási technológia. Lényege, hogy egy tervezett szélességű (általában 30-100 cm) vasbeton falat alakítunk ki a talajban, hogy az a külső oldali talajnyomásnak és a felszíni terhelésből származó igénybevételeknek ellenálljon, amikor a belső oldalán kitermeljük a földet. Mi közel 10 m mélyre ásunk majd.
A résfal stabilitását több módon is lehet biztosítani, esetünkben majd horgonyzás, illetve dúcolás is kialakításra kerül, de ezt majd később.


A résfal építésének első lépése az un. zagytelep kialakítása. A zagy az tulajdonképpen egy agyag szuszpenzió, aminek az a célja, hogy megakadályozza a réselés során a már kiemelt rés beomlását. Amikor minden készen áll, akkor a tervezés során meghatározott pozíciójú réstáblát elkezdi kiharapni a réskanál a résvezető gerendák között, és addig termeli ki a földet, amíg a megfelelő vízzárású és teherbírású talajrétegig nem jut. Na ez nálunk várhatóan olyan 15 m mélyen lesz. Ha kész van, beemelik a rés armatúrát, amire minden szükséges kiegészítő szerelvényt is rögzítettek (pl. horgony átvezetéshez vagy az alaplemez befogásához), majd víz alatti betonozáskor is használt technológiával bebetonozzák a réstáblát.
A táblák elkészítésének sorrendjéről és a csatlakoztatásukról majd később írok.
A mi réskanalunk nem egy nagy darab, mindössze 12 tonnás. A harapása 60 cm vastagságú és 280 cm széles.


Hamarosan folytatjuk!

Mindenkinek minden jót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése