www.flickr.com
edaniel85's items Go to edaniel85's photostream

9/10/2011

A kis isi - a gödöllői Szent István Egyetem

Szeptember elején folytatódtak egyetemi tanulmányaim Gödöllőn. Már többször gondoltam rá, hogy lehetne fényképezni a kampuszon. Hatalmas parkja, nagy épületei vannak. Néhányuk igen impozáns, másikak pedig azért érdekesek, mert elképesztően nem passzolnak a környezetükbe... Szeptember 1-én először voltam a régi épület belső udvarán és döntöttem: legközelebb hozom a fényképezőgépet is iskolába.
Aztán menedzsment órán az előadónk mesélni kezdett az egyetemről és arra gondoltam, hogy Tiborhoz hasonlóan én is utánjárok kicsit annak, mit is fotózok.
SZIE -The main building_02
Szent István Egyetem Főépület

A jelenlegi kampusz területén az 1920-as években (a Trianoni területelcsatolás után) a Prempntrei rend kezdett el oktatási tevékenységet folytatni. Az első években mintegy 180 diák folytathatta itt tanulmányait. Az iskola a bennlakáshoz szükséges hálótermi szárny és a rendház 1928-ra készült el.
SZIE - The inner courtyard_05
Szent István Egyetem Főépület
belső udvar
1931-ben felállították az épület bejárata előtt Kálmán herceg lovas szobrát (Róna József alkotása). Az apropó az, hogy Kálmán herceg (IV. Béla testvére) igen bőkezű támogatója volt a rendnek. A szobor talapzatán Kálmán hercegen kívül még két név szerepel, egyikük Jakab temploms nagymester, másikuk Ugrin kalocsai érsek. Mindhármuk a muhi csatában vesztette életét, ennek állít emléket a szobor.
SZIE - Prince Kalman_01
Kálmán herceg lovas szobra

1938-ban tovább bővült az iskola, elindították a francia tagozatot.
Aztán mint mindenbe, az iskola életébe is beleszólt a II. világháború: 1944-ben mindössze október 29-ig tartott a tanév, két bombatalálat is érte az iskolát.
Aztán 1945 tavaszán újra indult az oktatás, és az iskola oktatói, tanulói segítségével fokozatosan helyreállították az épületet. Aztán 1948-ban államosítják, a többi egyházi iskoláshoz hasonlóan, és hamarosan a rendet is feloszlatták. Az épületben pedig megkezdődött a felsőfokú agrárképzés.
A Magyar Agrártudományi Egyetem fokozatosan kiköltözött Gödöllőre és 1957-ben a karok egyesítésével létrejött a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, mely alapító tagja a 2000. január 1-ével létrejött Szent István Egyetemnek. Azonban eddig még sokminden történt. Nyílvánvaló volt, hogy a megfelelő színvonalú képzéshez bővítésre, fejlesztésre volt szükség. 1958-1970 között nagyberuházásként fokozatosan megépültek a ma látható létesítmények, beköltözött a Gépészmérnöki Kar is. A mai nagy aula 1969-re készült el Zöldy Emil Ybl-díjas építész vezette tervezőcsoport tervei alapján. Az aula körül helyezkednek el az irodák, illetve itt kapott helyet Amerigo Tot A mag apoteozisa című alkotása is1983-ban.

Sajnos ma nem volt időm mindenről fényképeket készíteni, de folyamatosan bővíteni fogom a bejegyzést. Az elkészült fotók:

SZIE - Hungary Coat of Arms_01
Címer a homlokzaton
SZIE - The inner courtyard_02
Főépület a beslő udvar felől
SZIE - Park_04
Kampusz hangulat
SZIE - The inner courtyard_03
Az udvar dísze
SZIE - The inner courtyard_01
Beslő udvar részlete
SZIE - The inner courtyard_04
Beslő udvar
SZIE - Chandellier
Közvilágítás

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jók a képek, most komolyan! Amúgy mit tanulsz ott?

    VálaszTörlés
  2. Köszi Pingu! :) Amúgy Létesítmény mérnöknek tanulok ott. Ez a hangzatos megnevezés a meglévő építészeti ismeretek mellé adna elvileg gépész és villamos tudást.

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem egyszer én is fogok ott fotózni... Bár mivel még csak kis gólya vagyok ott, még körbenézek, hogy mit, hogy, merre akarok kattintgatni :)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy végignézted Pegasus. Ha elkészülnek a fotók, majd megnézném őket. :)

    VálaszTörlés
  5. A képekről meg nem is mondtam semmit. :S
    Pedig akartam, csak kiment a fejemből... Nagyon jók lettek, pl a lovasszoborról életemben nem jutott volna eszembe ilyen szögben képet csinálni, de tényleg az respect. Na meg a "közvilágítás" az nagyon jó!
    Emberekről nem szoktál képet csinálni? Mert azért az élet ott az egyetemen szerintem eléggé feldobja a kertet. :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm elismerő soraid Pegasus. Amúgy embereket nem nagyon fotózok, még... Az a helyzet, hogy a portré az nekem valamiért nehéz műfaj. De igyekszem változtatni... Amúgy igen, jó hangulata van a campusnak. Mondjuk a képeket még a suli első hete előtt készítettem egy szombaton. :)
    Köszi, hogy visszatértél a képeket is méltatni! :)

    VálaszTörlés