www.flickr.com
edaniel85's items Go to edaniel85's photostream

1/29/2012

Megvagyok

Lehet senkinek nem is tűnt fel, de egy időre eltűntem… szeretnék megnyugtatni mindenkit, aki már tövig rágta a körmét izgalmában, nem történt semmi, megvagyok, nem kell aggódni!
Annyi történt csupán, hogy a januárt kellemes munka-vizsga sormintában toltam végig. Volt olyan hét, amikor három vizsgám is volt, volt olyan vizsganap, amikor egyszerre két tárgyból kellett számot adni megszerzett tudásomról. Ez rengeteg lemondással járt, nem tudtam fotózni járni se, de másra is nehezen találtam időt. Így rendhagyóan ez egy fénykép nélküli poszt lesz.
A sok áldozat és idő, amit a tanulásra szántam (Benjámin, Lajos nem nevet, komolyan beszélek) meghozta gyümölcsét, abszolváltunk mindent, amit csak lehetett… Novemberben még nem gondoltam volna, hogy ezt ki lehet hozni a félévből.
Mivel nincs sok képanyagom az elmúlt időszakból (Velencén fényképeztem utoljára) ezért ma filmajánlóval készültem. Az elmúlt egy hónapban Esztivel elhatároztuk, hogy európai mozikat fogunk megnézni a sok hollywoodi sikerfilm helyett (kivételt képez Sherlock Holmes, mert véleményem szerint kihagyhatatlan darab ez a mostani is).
A megtekintett négy filmből kettőt nagyon, kettőt kevésbé ajánlanék, a miértek lentebb időrendben:
Az első filmünk A bőr, amelyben élek volt. Én csak erősebb idegzetűeknek ajánlanám, mert a sztori elég spanyol… tömören van egy plasztikai sebész, aki átoperál egy srácot nővé, és beleszeret. Aki látott már spanyol filmet, az tudja, hogy elég erőteljes témaválasztás és különös gondolkodásmód jellemzi őket. Amúgy Almodovar hozza a szintet, remek rendezés, jó forgatókönyv, jó színészi teljesítmények. Összességében tetszett 10/7-re értékelem, ami nálam nem jelent rosszat.

A második a sorban az Almanya – a török paradicsom volt. Feliratos német (török) vígjáték, csepp kis konfliktussal, épp megfelelő mértékű elérzékenyüléssel. Tökéletes kikapcsolódást nyújt a két szálon futó cselekmény, a kedves karakterek, az idegen kultúra bemutatása. A sztori a hatvanas évek Németországába kalauzol bennünket és bemutatja egy tipikus török bevándorló család beilleszkedésének történetét. Nem mesélnék többet, szerintem látni kell, 10/8,5-es moziról beszélünk.

A harmadik egy francia vígjáték, az Életrevalók. A megtörtént eseményeken alapuló történet akár dráma is lehetne, de nagyon nem az. A film garantáltan 112 perc nevetés és szórakozás. Ez a film nálam 10/10, amit szerintem francia mozinak még nem nagyon adtam. Rengeteg nevetés, sokszor sírva röhögős jelenetek. Szívből ajánlom, nekem az utóbbi idők legjobb film-élményét nyújtotta.

A negyedik filmet tegnap láttuk, kicsit kilóg a sorból, mert holland-amerikai koprodukcióról beszélünk. A Szűz vonalban a filmleírások szerint egy romantikus vígjáték… hát nem tudom. Ha egy filmen lehet nevetni, az már vígjáték? Nekem a történet inkább volt drámai, mint vidám, annak ellenére, hogy volt alkalmunk az arcizmainkat megdolgoztatni egy-egy jelenet közben. A történet két magányos negyvenesről szól, akik borzasztóan szeretnének társat találni, csak hát nehézségekkel küzdenek. A cselekmény kicsit lassan bontakozik ki, de elég jó jellemábrázolást kapunk a végére. Annak ellenére, hogy csak 87 perc, időnként hosszabbnak tűnik, mint amilyen… 10/6-ra értékelem.

Terveink szerint folytatjuk ezt a kis “szokásunkat”. A listán szerepel egy olasz vígjáték és egy izraeli dráma is. Lehet, hogy azokról is beszámolok majd.
Remélem hamarosan újra fényképes bejegyzéssel jelentkezhetek. Addig is menjetek moziba!
A fenti filmeket a Vörösmarty és Toldi mozikban láttuk, és noha a nagy multiplexek is vetítik őket, inkább ajánlom a kicsiket.

8 megjegyzés:

  1. Köszi Dani ez jó volt.
    Egyébként nekem feltűnt, hogy nem vagy sehol, még Majzira sem jöttél elő, csak nagysokára. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már majd talán egyszerűbb lesz. :)

      Törlés
  2. Vizsgaidőszak négy mozival. Aham. Tudsz élni! :D Mindenesetre nekem a négy filmből minimum háromhoz kedvet csináltál. Almodovar-t kifejezetten kedvelem.
    Az abszolutumhoz gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen... a vasárnap estéket a moziban töltöttem. :) Örülök, ha kedvet kaptál hozzájuk! Tényleg nagyon jó filmek, szóval hajrá! Aztán ha nem tetszettek, itt nyugodtan lehet szidni engem! :D

      Törlés
  3. Örülök,hogy jól zártad a félévet.A filmajánlók nagyon tetszettek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem kedvet csináltam a filmekhez! :) Nekem nagyon tetszettek!

      Törlés
  4. Halihó Mindenkinek! Nem tudom volt-e már valaki moziban a bejegyzés óta, én igen. Ismét egy kedv csináló, ezúttal egy spanyol filmhez: Primos.
    http://www.youtube.com/watch?v=nhEa7kymb2I
    A történet klasszikusnak mondható: elmaradó esküvős, utazásos, első szerelmes, nevetős, kicsit gyötrődős. Nekünk nagyon tetszett. Akár Valentin-napi mozi is lehetne, de valaki nem szimpatizál magával az ünneppel, a filmet csak ezért ne hagyja ki!

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés