www.flickr.com
edaniel85's items Go to edaniel85's photostream

12/27/2012

Gyerekjáték – Gyerkőckarácsony Rotaract módra

A Facebookon már többször megosztottam a magyar Rotaract szövetség egy-egy klubjának programbeszámolóját. Most eljött az idő, hogy Egy rendkívüli összefogás eredményéről számoljak be. Talán kicsit hosszú sztori lesz, viszont érdemes időt szentelni rá, ha egy karácsonyi csodára vagytok kíváncsiak.
Ahhoz, hogy kerek legyen a kép, egy-két mondatban elmesélném, hogy mi is az a Rotaract. Ha a puszta tényeket akarnám leírni, akkor ilyeneket mondanék: a Rotary család tagja, fiatalokat tömörít magába, lokális problémák megoldására, jótékonysági projektek köré szerveződött világméretű szervezet részei, stb..., de ez elég száraz lenne és nem kicsit marketing szagú. Egyszóval cseppet sem ideillő. Kicsit magasztosan hangzik, de a Rotaract sokkal inkább egyfajta életérzést jelent számomra, sok mindent sűrít magába: barátság, elkötelezettség jó dolgok mellett, tenni akarás, szórakozás, kihívás, önmegvalósítás. Tulajdonképpen az a jó a dologban, hogy valami közös   elképzelés hatására egy csoportba tömörülve próbálunk jó dolgokat kreálni, s mindemellett jól is érezzük magunkat. Ez a két gondolat azért is fér meg ennyire jól egymás mellett, mert minden klub önkéntes alapon szerveződik egyetemistákból és pályakezdő fiatalokból. Ha nem lenne meg ez a fűszeres kettősség, elveszne a Rotaract egyedi hangulata.
Nyári tréning
Egy mindenkiért, mindenki egyért
424770_412242068831730_1679369829_n
Az őszi konferencia
A klubok számos hagyományőrző projektet visznek véghez évről-évre. Ilyen az élelmiszergyűjtés, hajléktalanok számára meleg étel főzés, ruhagyűjtés, hátrányos helyzetű gyermekek támogatása, adomány gyűjtő rendezvények szervezése és a forralt bor osztás.
Ételt gyűjtünk
Vért adunk
IMG_5971
Paprikás krumpli főzés-osztás hajléktalan melegedőn
El is érkeztünk a bejegyzés fő témájához. A Budapesten működő klubok közül öt, idén úgy döntött: decemberben lapot húz tizenkilencre, és megszervez egy olyan programot, amire már hosszú évek óta nem volt példa. Az öt klub 20-20 hátrányos helyzetű gyermeknek szervezett, egy felejthetetlen "Gyerkőckarácsonyt".
A hosszas előkészületek, éjszakázás és számos krízismenedzsment-trükk bevetése után, december 8-án reggel megérkezett a Rotaract különítmény a PECSA Music Hall-ba, hogy az utolsó simításokat is elvégezzék, mire megérkeznek a kis vendégek.
Készülnek a csomagok
Teafőzés, útbaigazítás
A tízórai
A reggeli találkozó helyszíne a Hősök tere volt, ott fogadtuk a gyermekeket, onnan kísértük őket a PECSA koncerttermébe, a rendezvény helyszínére. A séta közben rövid előadást hallgathattak meg a környék nevezetességeiről és a kisföldalattiról.
Gyülekező
Kezdődik a séta
Érkezés és tízórai után megkezdődött a program: izgalmas vetélkedők, közös táncolás előzték meg a Mikulás érkezését. Igazán nagy izgalommal fogadták a gyerekek a nagy-szakállút, akinek verset szavaltak, énekeltek és egy percig sem kímélték hajmeresztő kérdéseikkel. Cserébe pedig mesés ajándékot kaptak: könyvet, mandarint, csokit, mogyorót, sőt fogkefét is tartalmazott a Rotaract-os csomag. Talán álmunkban sem képzeltük volna, hogy ekkora áhítattal és örömmel fogják lapozgatni ajándékukat a srácok, amit még az ebéd sem tudott félbeszakítani.
Kakaós csiga
Szirtaki, ahogy mi járjuk
Nincs buli 2012-ben Gangnam style nélkül
Volt, aki egészen belelendült
Sorversenyeken is összemérhették gyorsaságukat, ügyességüket a gyerekek…
…és a nagyobbak is…
Megérkezett a Mikulás és rengeteg segítője
Türelmesen várt mindenki, hogy a Mikulás elé kerülhessen
Voltak bátortalan, ifjú jelentkezők…
és bátrabb, nagyobbak egyaránt…
A köszönet sem maradt el
Ebédidő
Öröm
A gulyásleves és bejgli után jöhetett is az újabb izgalom: egy igazi kosárlabdazsonglőr, Gáspár Botond "Kiri" bemutatóját nézhették végig a gyerkőcök. Lélegzetvisszafojtva figyelték, ahogy a piros mezbe bújt srác először egy, majd két labdával trükközött közöttük.
A Mikulás megfiatalodott, ledobta a szakállát, puttonyát és kosármezbe bújt
Mutatványok két labdával
A bemutató után még készültek a csoportképek, majd kicsik és nagyok sietve kabátba bújtak, hisz várta őket a Fővárosi Nagycirkusz előadása.
Nem voltunk kevesen
A Rotaract csapat célja az volt, hogy őszinte mosolyt csaljon az arcokra ezen a napon, és egy percre megállva a mai rohanó világban és karácsonyi forgatag közepette, picit figyeljünk fel azokra is, akiknek saját család híján igazán nagy szüksége van egy kis kedvességre. Talán a gyermekek számára ez a nap lehetett a legjobb karácsonyi ajándék, melynek emléke örökké az Övék maradhat és elkísérheti Őket a felnőtté válás útján.

3 megjegyzés: