www.flickr.com
edaniel85's items Go to edaniel85's photostream

3/27/2011

Egy épület születése 1. rész - munkatérhatárolás/előkészítő munkák

Kicsit eltávolodva a blog eredeti céljától, úgy döntöttem, hogy időről időre beszámolok egy épület születéséről.
A munkámnak köszönhetően az épített környezet alakítását igazán közelről figyelhetem meg, követhetem. Innen jött az ötlet is, hogy fotóblog módjára végig kísérek egy budapesti foghíj beépítést, megmagyarázva mit is láthattok a képen, mik az aktuális munkák.
Remélem jó dolog sül ki belőle. :)

Akkor kezdem is.

Jelenleg a lebontott épület helyén szeretnénk kialakítani egy kb. 10 m mély munkagödröt, úgy, hogy a szomszédos épületekben lakólat, dolgozókat csak annyira zavarjuk, amennyire muszáj és nekünk minimális legyen az elvesztett alapterületünk.


Résfalas munkatér határolást alkalmazunk majd, de a komoly munkák megkezdése előtt szükséges volt a szomszédos épületek alapjai alatti talaj megerősítése. Ezt Jet-grouting technológiával végeztük el. A működés elve az, hogy egy fúróval lefúrnak a kívánt mélységig, majd a fúrószál hegyén lévő fúvókán át, a tengely körül forogva visszahúzáskor nagy nyomáson (hogy mekkora, az a kívánt ármérőtől függ) cementet és vizet juttatnak a talajba, ami a földdel keveredve ún. "talajbetont" alkot, aminek a szilárdsága lényegesen nagyobb az eredeti talajénál.
Egy ilyen jet gépet láthattok a 2. képen.


Miközben a jet géplánc dolgozott az előírt helyeken, más előkészítő munkák is zajlottak a munkaterületen, pl. a résvezető gerendák építése (egy szakaszt láttok a 3. képen), földmunka, stb.

 
Folytatás következik hamarosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése